Ogród wypielony, zielsko pozyskane, możemy przystąpić do gotowania! W niedzielę, kiedy Teatralka jest zamknięta, przychodzimy do Was z przepisem na zdrową i prostą do wykonania zupę.
Na początek, do zagotowanej wody wrzuć dwie garści kaszy pęczak:
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/peczak-3-1006x1024.jpg)
Po 15 minutach dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pęczek szparagów (jeśli nie lubisz rozgotowanych, to dodaj je chwilę później):
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/ziemniaki-999x1024.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/marchew-985x1024.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/szparagi-959x1024.jpg)
Po kolejnych 15 minutach, czas na zdrowe zielsko: szpinak (ok. 40%), pokrzywa (20%) i lebioda (10).
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/szpinak-1024x1000.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/pokrzywa-968x1024.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/lebioda-945x1024.jpg)
Do tego, mała garść lubczyku oraz funkii (nie pomylić z konwalią):
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/lubczyk-1024x964.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/funkia-1-953x1024.jpg)
Opcjonalnie, niewielkie ilości wedle uznania: krwawnika, kurdybanku, estragonu, babki okrągłolistnej, czosnaczku, podagrycznika (uwaga – nie każdy lubi!).
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/krwawnik-1-1024x999.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/kurdybanek-970x1024.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/estragon-1024x930.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/babka-okroglolistna-1024x1013.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/czosnaczek-902x1024.jpg)
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/podagrycznik-1-973x1024.jpg)
Finalnie, koperek pietruszka i szczypiorek.
Całość przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem.
Nie przerażaj się ilością ziół: jeśli zbierzesz choć połowę składników, i tak będzie smacznie. Obowiązkowo kasza, szparagi, szpinak, pokrzywa, lubczyk. Mniam!
W wersji non-vegan, dodaję też zasmażkę na maśle i skwareczki z dobrego, wędzonego bekonu:
![](http://teatralka.pl/wp-content/uploads/2022/05/boczek-929x1024.jpg)
Smacznego!
Za tydzień wracamy do Was z kolejnym przepisem z funkią – teraz w maju jest ona najsmaczniejsza!