Z Zielonej Budki przepis na zieloną zupę

Ogród wypielony, zielsko pozyskane, możemy przystąpić do gotowania! W niedzielę, kiedy Teatralka jest zamknięta, przychodzimy do Was z przepisem na zdrową i prostą do wykonania zupę.

Na początek, do zagotowanej wody wrzuć dwie garści kaszy pęczak:

Po 15 minutach dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pęczek szparagów (jeśli nie lubisz rozgotowanych, to dodaj je chwilę później):

Po kolejnych 15 minutach, czas na zdrowe zielsko: szpinak (ok. 40%), pokrzywa (20%) i lebioda (10).

Do tego, mała garść lubczyku oraz funkii (nie pomylić z konwalią):

Opcjonalnie, niewielkie ilości wedle uznania: krwawnika, kurdybanku, estragonu, babki okrągłolistnej, czosnaczku, podagrycznika (uwaga – nie każdy lubi!).

Finalnie, koperek pietruszka i szczypiorek.

Całość przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem.

Nie przerażaj się ilością ziół: jeśli zbierzesz choć połowę składników, i tak będzie smacznie. Obowiązkowo kasza, szparagi, szpinak, pokrzywa, lubczyk. Mniam!

W wersji non-vegan, dodaję też zasmażkę na maśle i skwareczki z dobrego, wędzonego bekonu:

Smacznego!

Za tydzień wracamy do Was z kolejnym przepisem z funkią – teraz w maju jest ona najsmaczniejsza!

Dodaj komentarz