Ogród wypielony, zielsko pozyskane, możemy przystąpić do gotowania! W niedzielę, kiedy Teatralka jest zamknięta, przychodzimy do Was z przepisem na zdrową i prostą do wykonania zupę.
Na początek, do zagotowanej wody wrzuć dwie garści kaszy pęczak:
Po 15 minutach dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pęczek szparagów (jeśli nie lubisz rozgotowanych, to dodaj je chwilę później):
Po kolejnych 15 minutach, czas na zdrowe zielsko: szpinak (ok. 40%), pokrzywa (20%) i lebioda (10).
Do tego, mała garść lubczyku oraz funkii (nie pomylić z konwalią):
Opcjonalnie, niewielkie ilości wedle uznania: krwawnika, kurdybanku, estragonu, babki okrągłolistnej, czosnaczku, podagrycznika (uwaga – nie każdy lubi!).
Finalnie, koperek pietruszka i szczypiorek.
Całość przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem.
Nie przerażaj się ilością ziół: jeśli zbierzesz choć połowę składników, i tak będzie smacznie. Obowiązkowo kasza, szparagi, szpinak, pokrzywa, lubczyk. Mniam!
W wersji non-vegan, dodaję też zasmażkę na maśle i skwareczki z dobrego, wędzonego bekonu:
Smacznego!
Za tydzień wracamy do Was z kolejnym przepisem z funkią – teraz w maju jest ona najsmaczniejsza!